Informacije

Imunitet

Kako prevariti viruse koji izazivaju prehladu

Imunitet

S hladnim godišnjim dobom rado povezujemo ugodnu vatru u kaminu, svjetlost svijeća i opušteno druženje s prijateljima i obitelji. No takvo udobno ozračje često poremete kašalj, hunjavica i promuklost. Ipak, prehlade zapravo nemaju nikakve uzročne veze s hladnoćom.

No hladnoća nije potpuno nevina. Zbog hladnoće dulje se zadržavamo u zatvorenim prostorima koji se često ne prozračuju kako treba. U tim se prostorima onda često susrećemo s ljudima koji imaju hunjavicu i prehladu. Budući da virusi koji izazivaju prehlade preživljuju na koži do 3 sata, jasno je zašto oni u skučenim dizalima ili autobusima imaju slobodan put.

Prvi je korak izbjegavanje zaraze uzročnicima bolesti koji se prenose takozvanom kapljičnom infekcijom. Prehlađena osoba brisanjem nosa, kihanjem i kašljanjem raspršuje te čestice virusa. Često ne razmišljamo o tome da ruka koju smo neposredno nakon kašljanja i kihanja stavili na usta i nos može prenositi viruse.

Stoga se virusi često prenose rukovanjem, ali i preko kvaka i telefonskih slušalica. Stoga biste trebali upotrijebiti najjednostavnije oružje – vodu i sapun. Ruke perite češće, osobito ako ste upravo brisali nos ili ste kašljući ili kišući stavili ruku ispred usta ili nosa. Koristan su izum za sezonu prehlada i papirnate maramice. Nakon brisanja nosa mogu se baciti, a iz pakiranja uvijek vadite nove maramice bez virusa.

Trebali biste i razmisliti hoćete li u slučaju prehlade svakoga pozdraviti omiljenim poljupcem kroz zrak. Kako biste izbjegli nesporazume, najbolje je da kažete svojem sugovorniku da ste prehlađeni.

Pročitajte kako učinkovitim pranjem ruku možete izbjeći zarazu.
Poveznica


Kako učinkovitim pranjem ruku možete izbjeći zarazu:

  • Ruke dobro namočite
  • Upotrijebite dovoljno sapuna za obje ruke
  • Površine ruku više puta protrljajte
  • Operite nadlanicu i područje između prstiju
  • Površine ruku operite isprepletenim prstima
  • Uz zatvorene šake operite unutarnju stranu prstiju
  • Lijevi palac operite u desnoj šaci i obratno, kružnim pokretima
  • Isperite sapun i obrišite ruke jednokratnim papirom
  • Izbjegavajte dodir kože sa slavinom – stoga zavrnite slavinu jednokratnim papirom
ImunitetHigijensko pranje ruku